Видове морски дарове и техните особености

Морска храна: какви видове морски дарове има?

Все повече хора предпочитат да консумират морска храна пред всяка друга месна диета. Но тази храна не се състои само от различните видове риба. Тя включва и разнообразие от морски дарове, които ще разгледаме по-подробно тук.

Морска храна: Какво включва и от какви морски дарове се състои?

Стриди – тези малки морски обитатели могат да се похвалят с първо място по световен добив и консумация. Те са вкусни дори, когато се консумират сурови и в такъв случай се поливат с лимонов сос. Но за да сготвите полезно ястие от средиземноморски тип, трябва внимателно да ти почистите с четка и с остър нож да изкарате месото отвътре, което да изплакнете допълнително под течаща вода. Стридите са не само отличен деликатес, но и отдавна се считат за добър афродизиак.

Миди – по добив в света мидите държат второто място, а видовете им биват над 25 000. Освен в моретата и океаните, миди могат да бъдат намерени и в реките. В България най-разпространена е черната морска мида, както и бялата пясъчна мида. Ако желаете да вкусите един от най-известните световни деликатеси, трябва да си поръчате мидата Сен Жак.

Раци – това е морска храна, която можете да консумирате през цялата година, а начинът на приготвяне зависи от това дали си ги закупите живи или замразени. Замразените раците се готвят по-лесно. Ако сте си закупили живи раци, трябва първо да ги сварите и след това да обработвате месото. Трябва да имате предвид, че рак с тегло един килограм дава приблизително 350-400 г месо.

Омари – тези големи ракообразни достигат до 10- годишна възраст, но разбира се на пазара омарите са около 10-годишни. Избирайте по-голям екземпляр, защото месото му е по-вкусно.

Скариди – те биват над 2000 вида, а известните среди тях са кралските, тигровите и Джъмбо скаридите. Преди консумация е необходимо да отделите обвивката на главата, както и вената, която минава по протежение на гърба. Приготвянето им е лесно – задушават се с малко мазнина и чесън.

Калмари – биват над 300 вида и са изключително деликатесно месо. Пипалата също служат за храна.

Сепия – биват около 30 вида – нежно и вкусно месо, което трябва да се маринова преди обработване и добавяне в различни видове морска храна.

Къде да опитаме морска храна от вкусни октоподи?

Октоподи – човек трябва да е опитен готвач, за да може да сготви този морски дар. Препоръчваме ви да посетите някой морски ресторант и да се насладите на истинския вкус на октопода там.

You may also like...